Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка: історія та сучасність - Дорохіна, Т.; Косаченко, В. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета статті – розглянути історію Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка; описати його культурно-просвітницьку діяльність
та колектив установи; схарактеризувати значення для місцевого населення та Чернігівщини в різні періоди функціонування; ознайомити з випробуваннями, які були подолані заради роботи театру; прокоментувати сьогодення пам’ятки культури місцевого значення. Наукова новизна статті
полягає в тому, що з опертям на архівні матеріали запропоновано більш повне та систематизоване висвітлення історії Чернігівського драмтеатру. Методологічну основу роботи становлять
принципи цілісності, систематичності, історизму та об’єктивності, завдяки чому вдалося досягти неупередженості та забезпечити комплексність дослідження. Під час написання роботи використано загальні методи дослідження: емпіричні, теоретичні, комплексні, а також спеціальні методи наукового дослідження: компонентний аналіз та групування. Висновки відповідають поставленій меті дослідження: простежено історію Чернігівського обласного академічного українського
музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка від моменту заснування у 1926 р. й до сьогодення.
Упродовж 1943–1959 рр. театр працював у непристосованих до роботи приміщеннях, зазнавав матеріальних труднощів, зміни керівництва та колективу, проте зберіг свою професійну функцію й
продовжив бути головним культурно-просвітницьким центром міста, дарувати радість та творчу насолоду не тільки Чернігівщині. The purpose of the article is to analyse the history of the Taras Shevchenko Chernihiv regional academic
theater; characterize its cultural and educational activities and the staff of the institution; determine
the significance for the local population and Chernihiv oblast in different periods; to get acquainted with
challenges that were overcome for the sake of the work of the theater; to comment on the present-day cultural
monuments of local importance. The scientific novelty of the article lies in the fact that, based on
archival materials, a more complete and systematic coverage of the history of the Chernihiv Drama Theater
is proposed. The methodological basis of the work is principles of integrity, systematicity, historicism,
and objectivity, thanks to which it was possible to achieve impartiality and ensure the comprehensiveness
of the research. During the writing of the work, general methods of research were used: empirical, theoretical,
and complex, as well as special methods of scientific research: component analysis, and grouping.
Conclusions correspond to the set goal of the research: the history of the Taras Shevchenko Chernihiv
regional academic theater from the moment of its foundation in 1926 to the present day. From 1943 to
1959, the theater worked in unsuitable premises, and experienced material difficulties, changes in management
and staff, but retained its professional function and continues to be the main cultural and educational
center of the city, bringing joy and creative pleasure not only to the Chernihiv region.