Лист гетьмана І. Мазепи та свідчення язиків про ситуацію в Криму весною 1692 р. - Алмазов, О. (Сiверянський літопис, 2023)
У підготовленій публікації документів ідеться про труднощі життя кримців у 1692 р., втомленість їх від щорічних походів за наказом султана. Розвіддані, отримані гетьманом І. Мазепою від язиків, полонених, дають уявлення про реалії того часу. Джерела також сповнені подробиць про буття Батурина, Бахчисараю, їхніх зверхників. The prepared publication of documents tells about difficulties of life of Crimeans in 1692, their fatigue from annual campaigns by the order of the sultan. The intelligence data obtained by Hetman I. Mazepa from tongues, prisoners, give an idea of realities of that time. Sources are also full of details about the life of Baturin, Bakhchisarai, their superiors.