Розвиток краєзнавства в закладах вищої освіти (в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.) - Левицька, Н. (Сiверянський літопис, 2023)
У статті висвітлюється активна участь закладів вищої освіти в поширенні краєзнавства в
Україні. Визначено важливу роль професорсько-викладацького складу та студентів в організації
та діяльності наукових історико-етнографічних, історико-філологічних гуртків, започаткуванні
українознавчих дисциплін та кафедр в університетах України. Досліджується роль видатних педагогів М. Костомарова, В. Антоновича, М. Грушевського, Д. Багалія, О. Потебні, М. Сумцова та інших у сприянні поширення краєзнавства. The article highlights the active participation of higher education institutions in the spread of local studies
in Ukraine. The important role of professors-teaching staff and students in the organization and activity
of scientific historical-ethnographic, historical-philological circles, the initiation of Ukrainian studies
disciplines and departments in universities of Ukraine was determined. The role of outstanding teachers
M. Kostomarow, V. Antonovych, M. Hrushevskyi, D. Bagaliya, O. Potebny, M. Sumtsov, and others in promoting
the spread of local history is studied.