Педагогічна та громадська діяльність Степана Гавриловича Барана-Бутовича (1877–1944) на початку ХХ ст. - Трикашний, Я. (Сiверянський літопис, 2023)
Стаття присвячена українському історику, археологу, краєзнавцю та педагогу С.Г. Барану-Бутовичу. Мета статті: використовуючи широке коло джерел, наукову літературу, висвітлити освітянську діяльність та участь у суспільно-політичних процесах початку XX ст. ученого та громадського діяча С. Барана-Бутовича. Наукова новизна роботи полягає у представленні окремих періодів життя С. Барана-Бутовича та встановленні факторів, які вплинули на формування його світогляду. Методологічна основа роботи ґрунтується на базі біографічного методу, з використанням принципів наукового об’єктивізму, комплексності, системності та історизму. Висновки. У статті представлено шлях формування особистості С. Барана-Бутовича, висвітлено процеси його навчання, роботи в різних освітніх закладах, участь у революційній діяльності, значення його науко-просвітницької та дослідницької діяльності для Чернігівщини. The article is dedicated to Ukrainian historian, archaeologist, local scientist and teacher S.G. Baran- Butovych. The purpose of the article: using a wide range of sources, scientific literature to highlight the educational activity and participation in social and political processes of the beginning of the 20th c. of the scientist and public figure S. Baran-Butovych. The scientific novelty of the work consists in the presentation of certain periods of life of S. Baran-Butovych and the establishment of factors that influenced the formation of his worldview. The methodological basis of the work is based on the biographical method, using the principles of scientific objectivism, complexity, systematicity, and historicism. Conclusions. The article presents the way of personality formation of S. Baran-Butovych, the processes of his studies, work in various educational institutions, participation in revolutionary activities, the importance of his scientific, educational and research activities for the Chernihiv region are highlighted.