До питання вивчення життя та діяльності Героя України М.І. Сікорського (до 100-річчя від дня народження) - Павлик, Н. (Сiверянський літопис, 2023)
Мета роботи полягає в тому, щоб розглянути кілька наукових розвідок та частково історіографічні матеріали, де показано внесок кожного з дослідників у висвітлення життя й діяльності Михайла Івановича Сікорського з акцентуванням на положеннях, що розкривають магістральні сторінки його біографії й показують досягнення видатного музейника в історії української науки, культури та музейної справи на Переяславщині. Реалізація поставленої мети передбачає розв’язання таких завдань: коротко структурувати біографічні дані про М.І. Сікорського, частково проаналізувати роботи окремих дослідників і найбільш ґрунтовні історіографічні напрацювання із скоординованої теми. Отримані дані запустити в науковий обіг для подальшого використання їх у розкритті означеної теми. Методологічними засадами дослідження є сукупність методів наукового пізнання: аналіз, узагальнення, систематизація. Провідними методами обрано історичний та біографічний. Наукова новизна роботи полягає в аналізі змісту робіт окремих науковців із потрактуванням їх ключових думок та в акцентуванні на найбільш повних історіографічних дослідженнях із вивчення життєдіяльності М.І. Сікорського. Зроблено висновки: професійна та життєва біографія М.І. Сікорського досліджена ґрунтовно, але з появою нових матеріалів до наукового обігу надходять публікації, що потребують історіографічного прочитання. The purpose of the work is to consider several scientific investigations and partially historiographical materials, which show the contribution of each of researchers to the coverage of the life and activities of Mykhailo Ivanovich Sikorsky, with an emphasis on the provisions that reveal main pages of his biography and show achievements of an outstanding museum worker in the history of Ukraine of science, culture and museum affairs in Pereyaslav region. The realization of the set goal involves solving the following tasks: briefly structuring biographical data about M.I. Sikorskyi, partially analyzing works of individual researchers and the most thorough historiographic studies on a coordinated topic. The obtained data will be put into scientific circulation for their further use in the disclosure of the specified topic. The methodological foundations of this research are a set of methods of scientific knowledge: analysis, generalization, systematization. Historical and biographical methods were chosen as leading methods. The scientific novity of the work consists in the analysis of the content of works of individual scientists with the interpretation of their key opinions and in the emphasis on the most complete historiographical studies on the study of life activities of M.I. Sikorskyi. Conclusions have been made: the professional and life biography of M.I. Sikorskyi has been thoroughly researched, but with the appearance of new materials, publications that require historiographical reading enter the scientific circulation.