Якірна стоянка святилища Ахілла на острові Левке (Зміїному) - Охотников, С.Б.; Островерхов, А.С. (Археологія, 2002)
У cтаттi розглянуто можливість локалізації якірної стоянки святилища Ахілла на острові Левке (Зміїному). Гідрологічні особливості північно-західної частини Чорного моря та низка інших причин обумовили виняткове значення цього острова в історії стародавнього мореплавства. Наведено дані письмових джерел та археологічних досліджень. В статье впервые в отечественной науке на примере представительной подборки деталей якорей, найденных на морском дне в акватории острова Левке, сделана попытка дать классификацию якорей, бытовавших в Северном Причерноморье с VII в. до н. э. до IV в. н. э. Публикуемые материалы представляют значительный интерес для изучения истории морского дела в античных городах Северного Понта. For the first time in the native science on the example of collection of the anchor details, found on the Sea bottom in the water area of the island Levke, an attempt to classify the anchors, typical for the Northern Black Sea Area from the VII century BC till the IV century AD is made in the paper. The materials under publication are of great interest for studying the history of sailing in the antique cities of the Northern Pontus.