Рукописне Євангеліє 1581 р. із Сучави в колекції Чернігівського історичного музею - Май-Борода, М. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті полягає в розкриті історії рукописного богослужбового Євангелія, створеного в місті Сучава (Румунія), яке нині зберігається в фондах Чернігівського історичного музею
ім. В.В. Тарновського. Особлива увага приділяється питанню визначення на основі аналізу доступних документів найімовірнішого населеного пункту, до храму якого була подарована священна книга. Стаття ґрунтується на загальнонаукових методологічних принципах історичності, цілісності та об’єктивності. Вони реалізуються через застосування історико-критичного, аналітичного
та логічного методів. Наукова новизна: історія книги та шлях її надходження до музею раніше не
досліджувалися. У статті систематизовано зібраний матеріал, який стосується історії рукописного Євангелія. Опрацьований матеріал дозволяє дійти висновків, що найбільш вірогідним місцем
офірування Євангелія була Воскресенська церква міста Остер (нині Чернігівського району). Визначено, що богослужбова книга була створена двома майстрами писцями. Це простежується за відмінністю нюансів почерків, стилістичними та композиційними системами оформлення різних частин Євангелія. The purpose of the article is to reveal the history of the handwritten liturgical Gospel created in the city
of Suceava (Romania), which is currently kept in the funds of the V. Tarnovskyi Chernihiv historical museum.
Special attention is paid to the question of determining, the most likely settlement to whose temple
the holy book was donated, based on the analysis of the available documents. The article is based on general
scientific methodological principles of historicity, integrity and objectivity. They are implemented
through the use of historical-critical, analytical and logical methods. Scientific novelty: the history of the
book and the way it arrived at the museum has not been investigated before. The collected material related
to the history of the handwritten Gospel is systematized in the article. The studied material allows us to
conclude that the most likely place where the Gospel was donated was the Voskresenska church in the city
of Oster (now Chernihiv region). It was determined that the liturgical book was written by two master scribes.
This can be noticed due to the difference in nuances of handwriting, stylistic and compositional systems
of design of various parts of the Gospel.