Музейний світ Світлани Ключник - Курач, С. (Сiверянський літопис, 2024)
Актуальність: у сучасній науковій літературі недостатньо висвітлена наукова діяльність чернігівських мистецтвознавців другої половини ХХ ст.
Цей матеріал створений з метою охарактеризувати наукову діяльність чернігівської мистецтвознавиці Світлани Василівни Ключник (1936–2017), її місце в процесах становлення музейної
справи та художньої спільноти Чернігова й Чернігівської області др. пол. XX – поч. XXI ст. Використано методи: біографічний, історико-системний.
Наукова новизна статті полягає в розширенні уявлень про мистецтвознавчу діяльність у Чернігові др. пол. XX ст. Спираючись на маловідомі матеріали наукового архіву Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана, розглянуто наукові здобутки С.В. Ключник у висвітленні
питань історії мистецтва Чернігова й Чернігівської області, дослідження художніх творів двох
обласних музеїв: Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського та Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.
Висновки: С.В. Ключник була однією з перших мистецтвознавців Чернігова др. пол. XX ст., яка
доклала багато зусиль для збереження мистецької спадщини та популяризації сучасного образотворчого мистецтва Чернігова та області. Relevance: scientific activity of Chernihiv art historians of the second half of the 20th c. is not sufficiently
covered in scientific literature.
The material was created with the aim to characterize the scientific activity of Chernihiv art historian
Svitlana Vasylivna Kliuchnyk (1936–2017), her role in the processes of formation of the museum studiers
and the art community of Chernihiv and Chernihiv region in the second half of the 20th – the beginning of
the 21th c. The following methods have been used: biographical method, historical and systematic method.
Scientific novelty: it focused on expanding the understanding of art history activities in Chernihiv in
the second half of the 20th c. Based on little-known materials of the scientific archive of Chernihiv H. Galagan
regional art museum, scientific research has considered S.V. Kliuchnykʼs achievements in covering the
history of art issues of Chernihiv and Chernihiv region, research of artistic works of two regional museums:
the Chernihiv V. Tarnovskyi regional history museum and the Chernihiv H. Galagan regional art museum.
Conclusions: S.V. Kliuchnyk was one of the first art historians of Chernihiv in the second half of the
20th c., who made a lot of effort to preserve the heritage and popularize modern fine art in Chernihiv and
the region.