"Городок" князя Дмитра Вишневецького на Запорожжі - Щербак, В. (Сiверянський літопис, 2024)
Стаття присвячена генезі Запорозької Січі, від з’ясування якої значною мірою залежить підхід
до висвітлення історії запорозького козацтва. Вона привертала увагу не однієї генерації вчених, породжуючи якнайширший спектр думок. Хронологічні межі, в яких дослідники визначали початок
Січі, досить значні: крайні погляди на цю подію розділені між собою більше ніж століттям. Мета
публікації: спростування стереотипу вітчизняної історії про «городок» князя Дмитра Вишневецького як першої Запорозької Січі. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму,
наукової об’єктивності, діалектичного підходу до аналізу історичних явищ.
Висновки. Виникнення козацького осередку на південному прикордонні було зумовлене зростанням його чисельності й необхідністю захисту українських земель від татарської експансії. У писемних джерелах не виявлено жодних прямих свідчень щодо функціонування Січі в 50-х рр. XVI ст.,
фіксується лише наявність на Запорожжі «городка» або ж «замку». Звідси сумнівною видається
ідея ототожнення «городка» Дмитра Вишневецького з так званою «Хортицькою Січчю». Водночас представник аристократичної родини доклав багато зусиль задля оборони українських земель,
чим сприяв консолідації козацької людності. Саме в цьому полягає визначна роль князя-лицаря
Дмитра Вишневецького у вітчизняній історії. А збудований ним замок на Кічкаському мисі Дніпра,
зафіксований у джерелах також о. Малою Хортицею, став своєрідним прототипом укріплення запорозької громади, яке, утвердившись на острові Томаківка у 80-х рр. ХVІ ст., дістало назву Запорозької Січі. The article is devoted to the genesis of the Zaporozhian Sich, on the clarification of which the approach
to the coverage of the history of the Zaporozhian Cossacks largely depends. It has attracted the attention
of more than one generation of scholars, generating a wide range of opinions. The chronological boundaries
within which researchers defined the beginning of the Sich are quite significant: extreme views on
this event are separated by more than a century. The purpose of the article is to refute the stereotype of
national history about the «fortress» of Prince Dmytro Vyshnevetskyi as the first Zaporozhian Sich. The research
methodology is based on the principles of historicism, scientific objectivity, and a dialectical
approach to the analysis of historical phenomena.
Conclusions. The emergence of the Cossack center on the southern border was due to the growth of its
numbers and the need to protect Ukrainian lands from Tatar expansion. No direct evidence of the functioning
of the Sich in the 50s of the 16th c. has been found in written sources, only the presence of a «fortress»
or «castle» in Zaporizhzhia is recorded. Hence, the idea of identifying Dmytro Vyshnevetskyі «fortress»
with the so-called Khortytska Sich seems doubtful. At the same time, the representative of an aristocratic
family made great efforts to defend Ukrainian lands, thus contributing to the consolidation of the Cossack
population. This is the outstanding role of prince-knight Dmytro Vyshnevetskyi in national history. And the
castle he built on the Kichka cape of the Dnipro river, also recorded in the sources on the island of Mala
Khortytsia, became a kind of prototype of the fortification of the Zaporozhian community, which, having
established itself on the island of Tomakivka in the 80s of the 16th c., was called the Zaporozhian Sich.