Переселення німецьких колоністів із Чернігівської та Полтавської губерній на південноукраїнські землі в другій чверті ХІХ ст. - Герасимчук, О. (Сiверянський літопис, 2024)
Важливими чинниками, які впливають не лише на демографічні параметри населення, а й на
життєдіяльність країни в цілому, є міграційні процеси. Показовим може бути накопичений досвід
у минулі століття державотворення на українських землях, особливо під час здійснення переселенської політики й інтеграції іноземних переселенців на Південь України. Сьогодні вивчення тогочасної практики є актуальним і необхідним для вироблення збалансованої державної політики стосовно національних меншин. Дослідницька робота в цьому напрямку є цінним надбанням для більш
поглибленого вивчення історії нашої країни. Метою цієї статті є дослідження особливостей переселенського руху німецьких колоністів, які жили в Чернігівській та Полтавській губерніях, на південноукраїнські землі в другій чверті ХІХ ст. Методологічною основою дослідження є принципи історизму, науковості та обʼєктивності, що сприяло неупередженому та достовірному підходу до
зʼясування конкретних фактів та демонстрації логіки розвитку змін в історичному процесі. Методи дослідження ґрунтуються на принципах історизму та об’єктивності; вони представлені загальнонауковими методами аналізу, синтезу та спеціально-історичними – історико-порівняльними
й історико-генетичними. Наукова новизна дослідження: вперше на основі архівних матеріалів розглянуто особливості переселення мешканців німецьких колоній Чернігівщини та Полтавщини на
землі Південної України в другій чверті ХІХ ст. Висновки: за всю історію перебування на теренах
України німецькі поселенці зробили вагомий внесок у політичний, соціально-економічний та культурний розвиток нашої Батьківщини. Можна стверджувати, що історія німецьких колоністів
стала невідʼємною частиною як історії Північного Лівобережжя, так і загалом усієї України. Migration processes are important factors that affect not only demographic parameters of the population,
but also the life of the country as a whole. The accumulated experience in the past centuries of state
formation on Ukrainian lands can be indicative of this, especially during the implementation of the resettlement
policy and the integration of foreign immigrants in the South of Ukraine. Today, the study of the
practice of that time is relevant and necessary for the development of a balanced state policy regarding national
minorities. Research work in this direction is a valuable asset for a more in-depth study of the history
of our country. The purpose of this article is to study peculiarities of the migration movement of German
colonists who lived in the Chernihiv and Poltava provinces to southern Ukrainian lands in the second
quarter of the 19th c. The methodological basis of this research is the principles of historicism, scientificity
and objectivity, which contributed to the achievement of impartiality and credibility during the clarification
of specific facts and showing the logic of the development of changes in the historical process. Research
methods are based on the principles of historicism and objectivity; they are represented by general scientific
methods of analysis, synthesis and special-historical methods – historical-comparative and historicalgenetic.
The scientific novelty of the research lies in the fact that for the first time, on the basis of archival
materials, peculiarities of the migration movements of inhabitants of German colonies of the Northern Left
Bank on the land of Southern Ukraine in the second quarter of the 19th c. were considered. Conclusions:
during the entire history of their stay on the territory of Ukraine, German settlers made a significant contribution
to the political, socio-economic and cultural development of our homeland. It can be argued that
the history of German colonists has become an integral part of the history of Chernihiv region, Poltava region,
and the whole of Ukraine in general.