Ліберально-демократична преса про аграрну ситуацію в Наддніпрянській Україні на початку ХХ ст. - Ігнатова, Л. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою дослідження є вивчення публікацій ліберально-демократичної преси у сфері аграрних
відносин та проєктів вирішення проблем, запропонованих представниками УДРП та інших політичних партій, аналіз програмних положень політичних партій та висвітлення на сторінках періодичних видань пропозицій щодо доцільності проведення в українських губерніях реформ, запропонованих урядом. Методологія дослідження базується на поєднанні принципів історизму, науковості,
об’єктивності з використанням спеціальних історичних методів, що дозволило проаналізувати напрямки та шляхи вирішення нагальних проблем українського селянства представниками ліберального напряму, а також визначити недоліки, які гальмували втілення в життя цих реформ. Наукова
новизна полягає в тому, що на основі матеріалів періодичної преси ліберально-демократичних сил
проаналізовано основні проблеми українського села початку ХХ ст. Акцентовано увагу на тому,
що на сторінках газети публікувалися не лише статистичні дані про селянське малоземелля та безземелля в українських губерніях, але подавалася інформація та пропозиції різних політичних сил щодо шляхів вирішення цієї проблеми. Доведено, що в газеті друкувалися найактуальніші матеріали,
які висвітлювали участь селянства в революційних виступах та пошуки виходу з кризового становища у сільському господарстві з боку уряду та політичних партій. Охарактеризовано значення
та місце, яке займали такі публікації на сторінках газети для висвітлення діяльності УДРП у вирішенні аграрних проблем. The purpose of the study is to research publications of the liberal-democratic press in the field of agrarian
relations and problem-solving projects proposed by representatives of the UDRP and other political
parties, the analysis of the program provisions of political parties, and coverage of proposals on the feasibility
of reforms proposed by the government in the Ukrainian provinces. The research methodology is
based on a combination of principles of historicism, science, and objectivity with the use of special historical
methods, which made it possible to analyze the directions and ways of solving the urgent problems of
the Ukrainian peasantry by representatives of the liberal direction, as well as to identify problems that slowed
down the implementation of these reforms. The scientific novelty lies in the fact that the main problems
of the Ukrainian village at the beginning of the 20th c. were analyzed on the basis of the materials of
the periodical press of the liberal-democratic forces. Attention was focused on the fact that newspaper
published not only statistical data on peasant smallholdings and landlessness in Ukrainian provinces, but
also provided information and proposals of various political forces on ways to solve this problem. It is proven
that newspaper published the most relevant materials, which highlighted the participation of the peasantry
in revolutionary speeches and the search for a way out of the crisis situation in agriculture by the
government and political parties. The importance and place occupied by such publications on the pages of
newspaper to cover the activities of the UDRP in solving agrarian problems is characterized.