Антибільшовицькі повстання на лівобережжі Київщини під час польсько-українсько-радянської війни 1920 р. у ході боротьби за Київ - Васечко, О. (Сiверянський літопис, 2024)
Антибільшовицький селянський рух є важливою складовою періоду Української революції 1917–1922 рр. 25 квітня 1920 р. Військо Польське в союзі з Армією Української Народної Республіки
(УНР) розпочали наступ в Україні проти більшовиків. У ході цього наступу в низці населених пунктів на лівобережжі Київщини вибухнули антибільшовицькі повстання. Обидва ці процеси, хоч і різною мірою, безпосередньо впливали одне на інше. Метою дослідження є спроба історичної реконструкції подій підчас цих повстань, доповнення й виправлення раніше відомих тверджень. Методи:
історичний, проблемно-аналітичний. Наукова новизна полягає у використанні широкого кола джерел польсько-українсько-радянської війни 1920 р. для дослідження локальних подій антибільшовицького селянського руху. Висновки. У результаті польського наступу радянські війська відступили з
Києва на лівий берег Дніпра, де зіткнулися із антибільшовицькими повстаннями місцевих жителів.
Це напряму визначило долю повсталих населених пунктів. Скориставшись оперативною паузою,
радянські війська рішуче придушили ці повстання. Підчас бойових дій на лівобережжі Київщини і
польська, і радянська сторони контактували із місцевими повстанцями та залишили про це згадки.
Аналіз цих згадок дає можливість краще зрозуміти обставини, учасників та характер боротьби
місцевих жителів проти більшовиків. The anti-Bolshevik peasant movement is an important component of the period of the Ukrainian revolution
of 1917–1922. On April 25, 1920, the Polish Army in alliance with the Army of the Ukrainian National
Republic (UNR) launched an offensive in Ukraine against the Bolsheviks. During this offensive, anti-Bolshevik
uprisings broke out in a number of settlements on the Livoberezhya of Kyiv region. Both of these
processes, albeit to varying degrees, directly influenced each other. The purpose of the research is to
attempt a historical reconstruction of the events during these uprisings, to supplement and to correct previously
known statements. Methods: historical, problem-analytical. The scientific novelty consists in the use
of a wide range of sources of the Polish-Ukrainian-Soviet war of 1920 for the study of local events of the
anti-Bolshevik peasant movement. Conclusions. As a result of the Polish offensive, Soviet troops retreated
from Kyiv to the left bank of the Dnieper, where they encountered anti-Bolshevik uprisings of local residents.
This directly determined the fate of the rebel settlements. Taking advantage of the operational pause,
the Soviet troops resolutely suppressed these uprisings. During the combat operations on the Livoberezhya
of Kyiv region, both the Polish and Soviet sides had contacts with the local rebels and left references about
them. The analysis of these references makes it possible to better understand the circumstances, participants
and character of the struggle of local residents against the Bolsheviks.