Універсальність образу Кассандри - Варецька, С. (Сiверянський літопис, 2024)
Серед античних жіночих образів, які знаходять віддзеркалення в сучасній художній і науковій
рецепції, постать Кассандри привертає увагу своєю універсальністю та актуальністю. Помітний
інтерес митців, філософів і мислителів до цього образу ставить питання щодо його привабливості
та продуктивності, а також появи в науковому обігу численних виразів, таких як, наприклад, синдром Кассандри, комплекс Кассандри, крик Кассандри. Аналіз не обмежується художнім осмисленням образу, охоплюючи багатоаспектний його вплив на різні галузі знання.
Наукова новизна. Виходячи із багатозначності та функціональності Кассандри як мистецького феномену, розглянуто його використання у філософії, психології, економіці, екології тощо. У
цьому зв’язку звернено увагу на метафору «інформація-Кассандра» чи «ефект Кассандри», яка використовується в розвідувальній діяльності, акцентуючи на складності інтерпретації даних про
очевидні ризики та загрози. Вказано на роль образу в сфері екології, із демонстрацією паралелі між
давніми пророцтвами та сучасними екологічними кризами. У психіатрії розглядається «комплекс
Кассандри», який визначає реакцію особи на ситуації, в якій її важливі відомості чи передбачення
ігноруються або їх не сприймають серйозно. Політичні конфлікти та кризи в сучасному світі породжують новаторські методології, такі як соціально-політичний «Проєкт Кассандра», в межах
якого провадиться аналіз літературних творів, що допомагає прогнозувати конфлікти у світі.
Подані міркування про актуальність символічного значення Кассандри, яке виходить далеко за
межі античності, провокуючи думки про динаміку знань, комунікації та влади в сучасному світі.
Стверджується, що архетип Кассандри слугує певною призмою для вивчення комплексності
людського досвіду та суспільних реакцій на передбачення. Among ancient female images that are reflected in contemporary artistic and scientific reception, the
figure of Cassandra attracts attention for its universality and relevance. The noticeable interest of artists,
philosophers, and thinkers in this image raises questions about its appeal and productivity, as well as the
emergence in scientific discourse of numerous expressions, such as, for example, Cassandra syndrome,
Cassandra complex, Cassandraʼs cry. The analysis goes beyond the artistic interpretation of the image,
covering its multifaceted impact on various fields of knowledge.
The scientific novelty. Based on the ambiguity and functionality of Cassandra as an artistic phenomenon,
the article examines its use in philosophy, psychology, economics, ecology, etc. In this context, attention
is paid to the metaphor «Cassandra-information» or «Cassandra effect», which is used in intelligence
activities, emphasizing the complexity of interpreting data about obvious risks and threats. The role of the
image in the field of ecology is indicated, demonstrating parallels between ancient prophecies and contemporary
ecological crises. In psychiatry, the «Cassandra complex» is examined, which defines the reaction
of a person to situations in which their important information or predictions are ignored or not taken
seriously. Political conflicts and crises in the modern world give rise to innovative methodologies, such as
the socio-political «Cassandra Project», within which the analysis of literary works helps to predict conflicts
around the world.
The presented reflections on the relevance of the symbolic meaning of Cassandra, which goes far beyond
antiquity, provoke thoughts about the dynamics of knowledge, communication, and power in the modern
world. It is asserted that the archetype of Cassandra serves as a certain prism for studying the complexity
of human experience and societal reactions to predictions.