Він поєднав українську археологію з європейською (до 70-річчя Едуарда Альбертовича Балагурі) - Черняков, І.Т. (Археологія, 2002)
Біографія Едуарда Альбертовича Балагурі, можливо, є звичайною для багатьох мешканців Закарпаття, що народилися тут тоді, коли ця територія була поза межами України і входила до складу інших європейських держав. Ужгородський університет та його студенти стали тією основною базою, за допомогою якої Е.А. Балагурі зумів піднести археологію Закарпаття на недосяжний раніше рівень. Він щорічно організовує археологічні експедиції, здійснює численні розвідки та розкопки археологічних пам’яток Закарпаття. Завдяки дослідженням Е.А. Балагурі в ар-сеналі української археології постали нові археологічні культури бронзової доби. Найвагомішими напрямами в дослідженнях Е.А. Балагурі стали проблеми розвитку бронзоливарного виробництва, роль Карпатських перевалів у зв’язках стародавнього населення Тисо-Дунайського басейну і Східної Європи у II тис. до н. е., культурно-історичного розвитку племен Верхнього Потисся, етнокультурних процесів цього центральноєвропейського закутку, захищеного з усіх сторін Карпатами. Ці гори не розділяли, а поєднували стародавні племена різних регіонів Європи з глибокої давнини, як і в наш час поєднують сучасні сусідні держави. Колеги-археологи зичать Едуарду Альбертовичу міцного здоров’я, довгих років життя, людського щастя і подальших успіхів у науці й вихованні студентів як майбутніх творців прогресу нашої держави й науки.