Ктитор Софії Київської Іван Мазепа та його склеп у некрополі собору - Нікітенко, Н. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою публікації є ідентифікація підземного склепу в Софії Київській як місця поховання її
ктитора Івана Мазепи, створеного на замовлення гетьмана ще за його життя. Методологічною
основою є принцип історизму та каузальний підхід, який потребує комплексного знання писемних
джерел і Софійського собору, чіткого усвідомлення подієвого чинника, розуміння ідейно-політичної, релігійної та світоглядної складових цієї теми. Висновки та їх наукова новизна. Гетьман Іван
Мазепа був ктитором Софії Київської, яку багато обдарував і відродив до життя після лихоліття
Руїни. Він утілив у монументальному комплексі Софії цілісну програму розбудови Гетьманщини як
закономірної наступниці княжої Русі-України. На підставі комплексного аналізу історії софійського некрополя в статті вперше зроблено та обґрунтовано висновок, що важливим пунктом програми формування некрополя за часів Гетьманщини було влаштування гетьманом на межі XVII–XVIII ст. власної усипальні-склепу в Софії. У статті доводиться, що усипальня Мазепи збереглася
донині, але нищівними діями імперської влади Росії після смерті Рафаїла Заборовського в 1747 р.
вона була перетворена на митрополичий склеп, а ім’я Мазепи – ктитора Софії та замовника склепу – викреслено з історії собору. The purpose of the publication is to identify the underground crypt in St Sophia of Kyiv as the burial
place of its ktytor Ivan Mazepa, which was commissioned by the hetman during his lifetime. The methodological
basis is the principle of historicism and the causal approach, which requires a comprehensive
knowledge of written sources and the St Sophia, a clear understanding of the event factor, an understanding
of the ideological, political, religious and worldview component of this topic. Conclusions and their
scientific novelty. Hetman Ivan Mazepa was the ktytor of Sophia of Kyiv, which he gifted a lot and revived
after the disaster of Ruina. He embodied in the monumental complex of Sofia a comprehensive program for
the development of the Hetmanate as the natural successor of princely Russia-Ukraine. On the basis of a
complex analysis of the history of the Sofia necropolis, the article first made and substantiated the conclusion
that an important point in the program of the formation of the necropolis during the times of the Hetmanate
was the arrangement by the hetman on the border of the 17th–18th c. own burial vault in Sofia. The
article proves that Mazepaʼs tomb has been preserved to this day, but due to the devastating actions of the
Russian imperial authorities after the death of Raphail Zaborovsky in 1747, it was turned into a metropolitan
crypt, and the name of Mazepa – the ktytor of Sofia and the customer of the crypt – was erased from the
history of the cathedral.