Пансіон Чернігівської класичної чоловічої гімназії: заснування, функціювання, ремонтні роботи (40–80-ті рр. XIX ст.) - Рига, Д. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета публікації: на основі вивчення джерел та аналізу наукової літератури дослідити історію
будівництва й функціювання пансіону при Чернігівській класичній чоловічій гімназії, вивчити різні
етапи перебудови споруди пансіону протягом окресленого періоду. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності, аналізу, а також історико-порівняльному методі. Наукова новизна: уперше здійснено спробу цілісного та комплексного дослідження питання розташування, зведення, перебудов і функціювання пансіону при Чернігівській класичній чоловічій гімназії. Виявлено й охарактеризовано його особливості та доцільність будівництва. Висновки. Упродовж усього ХІХ ст. через зростання кількості населення міста в Чернігові існувала потреба в розширенні закладів освіти, а також постанні нових. Це привело до поступового збільшення обсягів
будівництва, відтак при чоловічій гімназії зводять пансіон. Його призначення полягало в розміщенні
приїжджих учнів та збільшенні навчальних класів гімназії. Це у свою чергу свідчить про значущість закладу та наявну в ті часи можливість залучити до навчання значно більше охочих здобути
ґрунтовну освіту. Вивчення справи будівництва освітніх закладів у цілому в Чернігові протягом
окресленого періоду є актуальним, оскільки освіта відігравала важливу роль в історії Сіверщини та
загалом України. The purpose of the publication: based on the study of various sources and the analysis of scientific literature,
to investigate the history of the construction and operation of the boarding house at the Chernihiv
classical male gymnasium. The reconstruction of the boarding house at this time is researched. The research
methodology is based on the principles of historicism, objectivity, analysis, as well as the historicalcomparative
method. Scientific novelty: for the first time, an attempt was made to conduct a holistic and
comprehensive study of the location, construction, reconstruction and operation of the boarding house at
the Chernihiv classical male gymnasium. Its features and feasibility of construction have been identified
and characterized. Conclusions. Throughout the 19th c., taking into account the growth of the cityʼs population,
there was a need to expand educational institutions, the appearance of new educational institutions
in Chernihiv, and the expansion of new secular institutions. This led to a gradual increase in the amount of
construction, hence the construction of a building at the menʼs gymnasium – a boarding house. The purpose
of the boarding house was to accommodate visiting students and increase the number of classes in the
gymnasium. This, in turn, emphasized the importance of the institution, which consisted in the possibility of
involving the majority of those wishing to obtain a good and thorough education in the educational process.
The study of the construction of educational institutions in general in Chernihiv at this historical time
is relevant, since for centuries education has been of great importance in the history of Sivershchyna and
Ukraine in general.