До питання дослідження могили гетьмана Кирила Розумовського в Батурині: уведення в науковий обіг витягу з листа М. Вайнштейна від 30. 06. 1927 р. - Оксінь, Т. (Сiверянський літопис, 2024)
Актуальність дослідження. Питання несанкціонованого розкриття склепу гетьмана Кирила
Розумовського досі залишається актуальним. Цій події присвячені ґрунтовні наукові дослідження,
зокрема відомих істориків та краєзнавців Ф. Ернста, В. Різниченка, С. Білоконя, О. Коваленка. Ре-
зультативними стали систематичні напрацювання істориків Національного заповідника «Гетьманська столиця». Проте ця тема потребує подальшого дослідження.
Влітку 1927 р. поховання гетьмана України Кирила Розумовського відкрив завідувач Конотопського краєвого музею О. Поплавський. Ця блюзнірська подія обурила й згуртувала українську інтелігенцію, істориків, захисників старовини, небайдужих до збереження пам’яток, зокрема Федора
Ернста, Київського краєвого інспектора з охорони пам’яток культури, та директора Чернігівського державного музею Марка Вайнштейна.
Мета дослідження полягає в уведенні в науковий обіг нових відомостей та документу про розкриття склепу гетьмана, а саме – витягу з листа завідуючого Чернігівським окрмузеєм М. Вайнштейна до співробітника Лаврського музею в Києві В. Шугаєвського. Методи. У процесі підготовки публікації використано загальнонаукові (аналіз, синтез, порівняльний, класифікації, систематизації) та історичний (проблемно-хронологічний) методи. Наукова новизна зумовлена аналізом та
введенням у науковий обіг виявленого документа – витягу з листа Марка Вайнштейна, – який зберігається у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України (м. Київ).
Висновки. Підготовлено до друку й уведено в науковий обіг архівний документ – витяг з листа
завідуючого Чернігівським окрмузеєм М.І. Вайнштейна до співробітника Лаврського музею в Києві
В.А. Шугаєвського про деталі несанкціонованого розкриття могили гетьмана Кирила Розумовського у Воскресенській церкві Батурина від 30.06.1927 р. із фондів ЦДАВО України в м. Київ. The relevance of the study. The issue of opening the crypt of hetman Kyrylo Rozumovsky remains relevant.
This event has been the subject of extensive scientific research, in particular by well-known historians
and local historians F. Ernst, V. Riznychenko, S. Bilokon, and O. Kovalenko. The systematic work of the
historians of the National reserve «Hetman's capital» has been effective. However, this topic requires further
research.
In the summer of 1927, the burial of Hetman of Ukraine Kyrylo Rozumovsky was opened by the head of
the Konotop regional museum, O. Poplavsky. This sacrilegious event outraged and united Ukrainian intellectuals,
historians, defenders of antiquity, and those concerned with the preservation of monuments, including
Fedir Ernst, the Kyiv regional inspector for the protection of cultural monuments, and the director of
the Chernihiv state museum, Mark Vainshtein.
The purpose of the study is to introduce into scientific circulation new information and a document
about the opening of the Hetmanʼs crypt, particularly an extract from a letter from the head of the Chernihiv
regional museum M. Vainshtein to an employee of the Lavra museum in Kyiv V. Shuhayevsky. Methods.
In the process of preparing the publication, general scientific (analysis, synthesis, comparative,
classifiction, systematisation) and historical (problematic and chronological) methods were used. The
scientific novelty is due to the analysis and introduction into scientific circulation of the discovered document
– an extract from Mark Weinsteinʼs letter – which is stored in the Central state archive of higher
authorities and governments of Ukraine (Kyiv).
Conclusions. An archival document is prepared for publication – an extract from the letter of the head
of the Chernihiv regional museum M.I. Vainshtein to the employee of the Lavra museum in Kyiv V. Shuhayevsky
about the details of the unauthorised opening of the grave of hetman Kyrylo Rozumovsky in the
Resurrection church of Baturyn dated 30.06.1927 from the funds of the Central state archives of higher
authorities and governments of Ukraine, Kyiv.