Марсове поле, христове воїнство: повсякденність образу війни в бароковій поезії - Новик, О. (Сiверянський літопис, 2024)
У творчості барокових поетів війна постає одним із центральних образів. Мета статті: дослідити художню специфіку повсякденності образу війни в барокової поезії. Методи: дослідження
ґрунтується на герменевтичному методі із залученням порівняльно-історичного та вивчення поетики повсякденності. Розглянуто поезію низки барокових письменників, у віршах яких образ війни
поєднується з метафорами меча, кривавого моря, банкету-бійні, сліз, церковних дзвонів як антитези до зброї, гріха, лютого звіра, руїн. Висновки. Метафори поєднуються з образами античності,
зокрема, Марса, Алкіда та ін. Війна асоційована в поезії з образом смерті. Захисники віри й рідної
землі змальовані героями, їхня смерть пов’язана з битвами, а метафоричний ряд доповнюється
описом битв, зброї, фортеці, ран, обладунків та елементів геральдики. Низка мотивів, пов’язаних з
образом війни в барокову епоху, створена авторами як корпус образів, зафіксованих у барокових поетиках, і як прагнення возвеличити захисників християнства. War is one of the central images in the work of Baroque poets. The purpose of the article: to study the
artistic specificity of the everyday life of the image of war in Baroque poetry. The methodology of the research
is based on the hermeneutic method with the involvement of the comparative-historical method and
the study of the poetics of everyday life. The poetry of a number of baroque writers was used for research.
In the poems, the image of war is combined with the metaphors of a sword, a bloody sea, a slaughter banquet,
tears, and church bells as antitheses to weapon, sin, ferocious beasts and ruins. Conclusions. Metaphors
are combined with the images of antiquity, in particular, the image of Mars, Alcides etc. The metaphor
of war is combined in poetry with the image of death. The defenders of the faith and the native land
are portrayed as heroes, their deaths are associated with battles, and the metaphorical series is complemented
by descriptions of battles, weapons, fortresses, wounds, armour, and elements of heraldry. A number of motifs associated with the image of war in the Baroque era were created by the authors as a corpus
of images recorded in Baroque poetry and the desire to exalt the defenders of Christianity.