Село Черниш в умовах тимчасової російської окупації 2022 р. (за даними усноісторичних досліджень) - Дорохіна, Т.; Коваленко, О. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті полягає у відтворенні подій, які відбувалися у с. Черниш на Чернігівщині в період тимчасової російської окупації з 25 лютого по 1 квітня 2022 р., з’ясуванні настроїв та поведінки місцевого населення. Методологічну основу дослідження становлять принципи історизму, аналізу, синтезу, порівняння, об’єктивного та неупередженого опрацювання усноісторичних свідчень респондентів. Наукова новизна зумовлена залученням усноісторичних джерел, з опорою на які схарактеризовано емоційно-психологічний стан населення, особливості поведінки людей, їхню реакцію на заходи окупантів, а також з’ясовано основні життєві стратегії та способи виживання мешканців села під час активної фази бойових дій. Фіксація фактичного матеріалу може стати в пригоді під час формування джерельної бази й історіографічного підґрунтя для написання узагальнювальних праць з історії російсько-української війни. Висновки. У статті відтворено події російського наступу на Чернігівщину, зокрема з’ясовано ситуацію в с. Черниш; схарактеризовано тактику та стратегію загарбників; установлено збитки, заподіяні виробничій та соціально-культурній інфраструктурі села, господарствам місцевих мешканців. Водночас засвідчено патріотичне піднесення людей, їхню згуртованість та взаємодопомогу, що вплинуло на настрої мешканців в умовах тимчасової окупації. The purpose of the article is to reproduce events that took place in the village Chernysh in Chernihivshchyna during the period of temporary Russian occupation from February 25 to April 1, 2022, to find out the attitudes and behavior of the local population. The methodological basis of the research is the principles of historicism, analysis, synthesis, comparison, objective and unbiased processing of oral history testimonies of respondents. The scientific novelty consists in the involvement of oral historical sources, based on which the emotional and psychological state of the population, characteristics of peopleʼs behavior, their reaction to measures of occupiers, and the main strategies and ways of survival of villagers during the active phase of hostilities were clarified. Fixation and generalization of factual material can be useful in forming the source base and historiographic background for writing generalizing works on the history of the Russian-Ukrainian war. Conclusions. The article reproduces the course of the Russian offensive on Chernihivshchyna, explains the situation in the village of Chernysh; tactics and strategy of invaders were characterized, damages caused to the industrial and socio-cultural infrastructure of the village, and farms of local residents were determined. At the same time, the patriotic elation of people, their solidarity and mutual assistance, which affected the mood of residents in conditions of temporary occupation by the enemy, was witnessed.