Гарнізон Батурина 2 листопада 1708 р. - Павленко, С. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою запропонованої студії є поглиблений огляд джерел 1708 р. щодо формування залоги Батуринської фортеці для захисту від військ О. Меншикова під час переходу І. Мазепи та його прибічників на бік Карла ХІІ, визначення реальної кількості оборонців столиці Гетьманщини.
Завдяки проблемно-аналітичному методу автор ретельно дослідив-осмислив наявний великий
масив матеріалів, документів, в яких ішлося про чотири етапи поповнення гарнізону Батурина.
Новизною матеріалу є те, що вперше подані дані, які підтверджують, що станом на 2 листопада 1708 р. гарнізон Батурина складав до 10000 вояк різних військових формувань. Обрахунок кількості оборонців здійснено на основі врахування мобілізаційних заходів у Гетьманщині в жовтні
1708 р., оцінки складу куренів Батуринської сотні, Засеймських сотень, а також фактів переміщень гетьманських контингентів напередодні штурму фортеці.
Висновки. Стаття спростовує наративи російської історіографії про те, що з перших днів
повстання гетьманці не підтримали дії гетьмана І. Мазепи проти царя та розбіглися по домівках.
Склад оборонців Батурина засвідчує, що гетьманську столицю захищали до 6000 городових козаків,
2000 сердюків, 500 засеймців, 1000 чоловік Батуринської сотні, близько 500 гармашів, пушкарів, палубників. The aim of the proposed study is an in-depth review of sources from 1708 regarding the formation of
the Baturyn fortress garrison to defend against the troops of A. Menshikov during the transition of
I. Mazepa and his supporters to the side of Charles XII, to determine the actual number of defenders of the
Hetmanate’s capital.
Using a problem-analytical method, the author carefully examined and analyzed a large array of materials
and documents that discussed the four stages of replenishing the Baturyn garrison.
The novelty of the material lies in the fact that it presents data for the first time confirming that as of 2
November 1708, the Baturyn garrison consisted of up to 10000 soldiers from various military formations.
The calculation of the number of defenders was based on the mobilization measures in the Hetmanate in
October 1708, the assessment of the composition of the Baturyn hundred, the Zaseim hundreds, as well as
the movements of Cossack contingents on the eve of the fortress assault.
Conclusions. The article refutes the narratives of Russian historiography that from the first days of the
uprising, the Hetmanateʼs people did not support the actions of Hetman I. Mazepa against the tsar and dispersed
to their homes. The composition of the Baturyn defenders indicates that up to 6000 city Cossacks,
2000 Serdyuks, 500 Zaseim residents, 1000 men of the Baturyn hundred, and about 500 cannoneers, gunners,
and deckhands defended the Hetmanateʼs capital.