Діяльність Експедиції Батуринського та Глухівського будівництва (розкриття питання виробництва й постачання кахлів до міст Батурина та Глухова на основі аналізу архівних документів ЦДІАК) - Фурсова, Ю. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета дослідження полягає в систематизації інформації, яка стосується діяльності Експедиції
Батуринського та Глухівського будівництва на прикладі виробництва, купівлі та, відповідно, постачання кахлів і різноманітних матеріалів, необхідних для будівництва та облицювання печей у
гетьманських та інших адміністративних будинках у м. Батурині та Глухові, станом на середину
ХVIII ст. Порушена в статті тема є актуальною в контексті дослідження гетьманської столиці
Батурина та загалом історії Чернігово-Сіверщини. Наукова новизна порушеної теми полягає у
здійсненому комплексному аналізі та систематизації джерел із Центрального державного історичного архіву України (м. Київ, зокрема фонд 269 «Похідна канцелярія гетьмана Кирила Розумовського», справа № 1481). Під час підготування публікації використано принципи: історизму, конкретності та об’єктивності, системності, опори на історичні джерела, порівняльно-історичні
методи дослідження.
Висновки. Попри наявні наукові розвідки, на сьогодні залишається чимало нез’ясованих питань,
які стосуються розбудови міст Глухова та Батурина за часів гетьманування Кирила Розумовського. Важлива роль у розбудові цих міст належить Експедиції Батуринського та Глухівського
будівництва. У цій публікації на основі документів із Центрального державного історичного архіву
України (м. Київ) розглянуто питання, що стосується виробництва, купівлі та, відповідно, постачання кахлів і різноманітних матеріалів, необхідних для будівництва та облицювання печей у гетьманських будинках та інших адміністративних спорудах у Батурині та Глухові, станом на середину ХVIII ст. Ця інформація є важливою в контексті загального дослідження внеску гетьмана Кирила Розумовського в розбудову головних міст Гетьманщини, відтак окреслена тема потребує подальших наукових досліджень. The purpose of the study is to systematize information related to the activities of the Baturyn and Glukhiv
construction expedition, using the example of the production, purchase and accordingly, supply of tiles
and various materials necessary for the construction and lining of furnaces in the hetmanʼs and other
administrative buildings in cities of Baturyn and Hlukhiv, in the middle of the 18th c. The topic raised in the
article is relevant in the context of the study of the Hetmanʼs capital Baturyn and the history of Chernihiv-
Siverschyna in general. The scientific novelty of the discussed topic lies in the comprehensive analysis and
systematization of sources from the Central state historical archive of Ukraine, Kyiv, in particular,
fund 269 «Decedent chancellery of hetman Kyrylo Rozumovsky», file № 1481. During the preparation of
the publication, the principles of historicism, specificity and objectivity, systematicity, reliance on historical
sources, and comparative-historical research methods were used.
Conclusions. Despite the available scientific information, there are still many unanswered questions
related to the development of the cities of Hlukhiv and Baturyn during the hetmanship of Kyrylo Rozumovsky.
The Baturyn and Hlukhiv construction expedition played an important role in the development of these
cities. This publication, based on documents from the Central state historical archive of Ukraine, Kyiv, deals
with the production, purchase and, accordingly, supply of tiles and various materials necessary for the
construction and lining of stoves in hetmanʼs houses and other administrative buildings in Baturyn and
Hlukhiv as of the middle of the 18th c. This information is important in the context of the general study of
the contribution of hetman Kyrylo Rozumovsky to the development of the main cities of the Hetmanship, so
the outlined topic requires further scientific research.