Чернігівський обласний молодіжний театр - Косаченко, В. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті: представити історію Чернігівського обласного молодіжного театру: відкриття та діяльність установи, колектив і репертуар театру; значення функціонування театру в різні
історичні періоди; сучасне приміщення театру – пам’ятка архітектури місцевого значення. Наукова новизна. У статті представлено матеріали історії Чернігівського молодіжного театру, які
зберігаються в Державному архіві Чернігівської області (ДАЧО), у музеї театру «Музей історії та
розвитку Молодіжного театру» та завдяки свідченням (спогадам) працівників театру. Методологічну основу роботи становлять принципи цілісності, систематичності, історизму та об’єктивності, завдяки чому вдалося досягти неупередженості та забезпечити комплексність дослідження. Під час написання статті було використано всі загальні методи дослідження: емпіричні, теоретичні, комплексні, а також спеціальні методи наукового дослідження: компонентний аналіз та
групування. Висновки відповідають поставленій меті дослідження: було прослідковано історію
Чернігівського обласного молодіжного театру, його функціонування в різні періоди, під різними
назвами (до 1996), у різних приміщеннях міста (до 1988), зміни колективу та репертуару. Важливо
зазначити, що театр зберіг свою основну функцію і залишається важливою складовою культурно-просвітницького життя міста. The purpose of the article is to present the history of the Chernihiv regional Youth theater: the establishment
and activities of the institution, the team, and the repertoire of the theater; the significance of the
functioning of theater in different historical periods; the modern building of theater – is an architectural
monument of local importance. Scientific novelty. The article presents materials of the history of the Chernihiv
Youth theater, which are stored in the State archive of the Chernihiv region (DACHO), in the museum
of the theater «Museum of history and development of the Youth theater» and thanks to the testimonies
(memories) of theater workers. The methodological basis of the work is principles of integrity, systematicity,
historicism, and objectivity, thanks to which it was possible to achieve impartiality and ensure the comprehensiveness
of the research. The article was written using all general research methods: empirical,
theoretical, complex, as well as special methods of scientific research: component analysis and grouping.
The conclusions correspond to the set goal of the research: the history of the Chernihiv Youth theater, its
functioning in different periods, under different names (until 1996), in different premises of the city (until
1988), changes in the team and repertoire were traced. It is important to note that the theater has retained
its main function and remains an important component of the cultural and educational life of the city.