Постать Василя Порайка у свідченнях Миколи Межуєва (за матеріалами слідчої справи) - Бойда, А. (Сiверянський літопис, 2024)
Метою статті є спроба реконструкції біографії маловідомого в історіографії наркома комунального господарства УСРР (1935–1936) М.Д. Межуєва та постаті В.І. Порайка за матеріалами
кримінальної справи, заведеної НКВС на Межуєва влітку 1937 р.
Наукова новизна. Уперше проведено реконструкцію історичного портрета Миколи Дмитровича Межуєва (1899–1937), маловідомого в історіографії більшовицького партійного та профспілкового діяча радянської України. Основні акценти зроблені на його діяльності як керівника партійних,
профспілкових і комунальних організацій УРСР. У науковий обіг введені раніше невідомі документи,
що стосуються М.Д. Межуєва, а також В.І. Порайка та найближчого оточення цього партійного
і державного діяча із його київського періоду діяльності (1934–1937).
Методи дослідження. Використання методів джерелознавчого аналізу сприяло систематизації первинної інформації (кримінальні справи на В.І. Порайка, М.Д. Межуєва, інші архівні документи), а використання історико-системного методу дозволило дослідити основні моменти з біографії наркома комунального господарства УСРР М.Д. Межуєва (1899–1937) та його свідчення про
його керівника – В.І. Порайка, узагальнення отриманих відомостей.
Висновки. Під час пошукової роботи вдалося встановити, що Микола Дмитрович Межуєв
(6.12.1899–24.10.1937) був ключовим «свідком» у справі щодо обвинувачення В.І. Порайка. Зважаючи на директиви з Кремля, жорсткі методи та стислі строки слідства, а також відсутність самої можливості для оскарження рішення суду та його негайне виконання, «покази» свідка (підозрюваного чи обвинуваченого) були потрібні лише для отримання формальних підстав для наступних арештів й обвинувачень інших українських державних та партійних діячів, так званих українізаторів, серед яких був і В.І. Порайко, в антирадянській націоналістичній діяльності. The purpose of the article is an attempt to reconstruct the biography of M.D. Mezhuzhiev, a littleknown
in the historiography of the peopleʼs commissariat of communal services of the Ukrainian SSR
(1935–1936), and the figure of V.I. Porayko based on materials of the criminal case instituted by the
NKVD against Mezhuzhiev in the summer of 1937.
Scientific novelty. For the first time, the historical portrait of Mykola Dmytrovych Mezhuyev (1899–
1937) as an unknown bolshevik party and trade union leader of Soviet Ukraine was reconstructed. The
main emphasis is placed on his activities as a leader of party, trade union and communal organisations of
the USSR. Previously unknown documents relating to M.D. Mezhuzhuyev, as well as V.I. Porayko and the
inner circle of this party and state leader from his Kyiv period (1934–1937) are introduced into scientific
circulation.
Research methods. The use of methods of source analysis contributed to the systematisation of primary
information (criminal cases against V.I. Porayko, M.D. Mezhuyev and other archival documents), and the
use of the historical and systematic method allowed to study the main points from the biography of the people
ʼs commissariat of communal services of the USSR M.D. Mezhuyev (1899–1937) and his testimony
about his leader – V.I. Porayko, to summarise the information obtained.
Conclusions. In the course of the search work, it was established that Mykola Dmytrovych Mezhuyev
(6.12.1899–24.10.1937) was a key «witness» in the case against V.I. Porayko. Given directives from the
Kremlin, harsh methods and short timeframes of the investigation, as well as the absence of any possibility
of appealing the court decision and its immediate execution, the «testimony» of the witness (suspect or
accused) was needed only to obtain formal grounds for the subsequent arrests and charges of other Ukrainian
state and party figures, the so-called Ukrainisers, including V.I. Porayko.