Від практики до теорії: принципи українського воєнного мистецтва 1917–1918 рр. у працях генерала Всеволода Петріва - Задунайський, Д. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета статті полягає у вияві принципів та основних рис українського воєнного мистецтва, зафіксованих у працях В.М. Петріва. Серед методів дослідження активно використовувались: історичний, аналітичний, проблемно-хронологічний, індукції та дедукції. Новизна полягає в тому, що
було проведено аналіз теоретичного доробку генерала В. Петріва в контексті того, як українські
війська застосовували специфічні принципи воєнного мистецтва в часи Української революції. Висновки. Нами було помічено важливу роль національної військової спадщини. Генерал приділив значну увагу тому, як використовували українське воєнне мистецтво в різних військових операціях.
Особливо виразно його прагнення на практиці застосувати переваги українських збройних сил для
перемоги над супротивником. Подібні згадки можна помітити і в описі дій інших українських загонів. Також ми відстежили, що використання різних стратегем сприяло досягненню кращих результатів. Дуже важливо, що застосування одразу декількох прийомів відбувалося в одному бойовому
зіткненні й засвідчувало високий рівень вправності й полководського хисту. Тож серед особливих
принципів, які використовували українські сили в період Української революції, і які відображено в
працях В. Петріва, нам вдалось виокремити такі: «гнучкість», «рішучість», «ініціативність», «завзятість», а також значна схильність до активного застосування стратегем. The purpose of the article is to reveal the principles and main features of Ukrainian military art, recorded
in the works of V.M. Petriv. Historical, analytical, problem-chronological, induction, and deduction
methods were actively used among the research methods. The novelty lies in the fact that we conducted an
analysis of the theoretical work of general V. Petriv in the context of how Ukrainian troops applied specific
principles of military art during the Ukrainian revolution. Conclusions. We have noticed the important role
of the national military heritage. The general paid considerable attention to how Ukrainian military art
was used in various military operations. His desire to apply the existing advantages of the Ukrainian armed
forces in practice to defeat the enemy, was especially clearly noticed. Similar references can be seen
in the description of actions of other Ukrainian units. We also observed that the use of different stratagems
helped to achieve better results. It is very important that the use of several methods took place in one combat
encounter and it testified to the high level of skill of the military leaders. Accordingly, among the special
principles used by the Ukrainian forces during the Ukrainian revolution, and which were reflected in the
works of V. Petriv, we were able to single out the following: «flexibility», «determination», «initiative»,
«perseverance», as well as a significant tendency to using stratagems.