Дослідження допоміжних історичних дисциплін у журналі «Український історик» - Мазепа, О. (Сiверянський літопис, 2024)
Мета дослідження – на основі ґрунтовного вивчення статей у журналі «Український історик»
зробити спробу визначення внеску Р. Климкевича, О. Оглоблина, В. Сенютовича-Бережного у продовження традиції геральдичних і генеалогічних досліджень та їхньої популяризації за кордоном.
Журнал «Український історик» був спільним виданням Українського історичного товариства та
Українського генеалогічного і геральдичного товариства, у ньому була створена спеціальна рубрика, присвячена геральдиці, генеалогії та сфрагістиці, яка функціонувала протягом 1964–1973 рр.
Висновки. Оцінюючи в цілому наукове та інформативне значення журналу «Український історик» (далі – УІ), відзначаємо, що опубліковані на його сторінках статті безсумнівно представляють інтерес для сучасних дослідників і мають бути враховані в подальших дослідженнях з української геральдики та генеалогії.
Відзначимо, що вивчення наукового доробку Р. Климкевича та В. Сенютовича-Бережного стало
можливим завдяки публікації їхніх праць на сторінках УІ, оскільки більшість досліджень розкидані
в малотиражних періодичних виданнях діаспори. У працях Р. Климкевича, що з’явилися на сторінках УІ, є не лише систематизація та спроба розтлумачити зміст міських гербів. У них дослідник
висвітлив розвиток української міської і територіальної геральдики на різних історичних етапах,
зосередивши увагу на вивченні зв’язку міської символіки з територіальними знаками. О. Оглоблин
зробив значний внесок у вивчення української генеалогії, оскільки опрацював та висвітлив історію
нащадків старшинсько-козацьких родів Гетьманщини та дворянства Чернігово-Сіверщини XVII–XVIII ст. Аналіз творчого доробку О. Оглоблина свідчить про активне використання генеалогічного
підходу, застосованого в історичних дослідженнях. Історико-генеалогічні розвідки В. Сенютовича-Бережного, що були опубліковані на сторінках УІ, були першими ґрунтовними дослідженнями, в
яких на основі архівних та документальних джерел подано генеалогічні таблиці родів Виговських,
Дашковичів, Гоголів, князів Острозьких і Несвіцьких. Науково-дослідницька діяльність вищезгаданих дослідників сприяла популяризації історії України та ознайомленню світової громадськості з
культурно-історичною спадщиною України. The purpose of the article, based on a thorough study of the articles in the journal «Ukrainian historian
», is to attempt to determine the contribution of R. Klymkevych, O. Ogloblyn, V. Senyutovych-Berezhnyi
to the continuation of the tradition of heraldic and genealogical research and their popularisation abroad.
The journal «Ukrainian Historian» was a joint publication of the Ukrainian historical society and the
Ukrainian genealogical and heraldic society, and it had a special section devoted to heraldry, genealogy,
and sfragistics, which functioned during 1964–1973.
Conclusions. Assessing the overall scientific and informative value of the journal «Ukrainian historian
» (hereinafter – UH), we note that articles published on its pages are undoubtedly of interest to modern
researchers and should be taken into account in further research on Ukrainian heraldry and genealogy.
It should be noted that the study of the scientific work of R. Klymkevych and V. Senyutovych-Berezhnyi
became possible thanks to the publication of their works in the UH, since most of the research is scattered
in small-circulation periodicals of the diaspora. The works by R. Klymkevych, which appeared on the pages
of UH, contain not only a systematisation and an attempt to explain the meaning of city coats of arms.
In them, the researcher highlighted the development of Ukrainian city and territorial heraldry at different
historical stages, focusing on the study of the relationship between city symbols and territorial signs.
O. Ogloblyn made a significant contribution to the study of Ukrainian genealogy, as he worked out and
highlighted the history of the descendants of the Hetmanateʼs senior Cossack families and the nobility of
the Chernihiv-Siverschyna of the 17th–18th c. Historical and genealogical research by V. Senyutovych-Berezhnyi,
published on the pages of UH, was the first thorough research that presented genealogical tables
of the Vyhovsky, Dashkovych, Gogol, Ostroh and Nesvitskyy families based on archival and documentary
sources. The research activities of the above-mentioned researchers contributed to the popularisation of
the history of Ukraine and familiarisation of the world community with the cultural and historical heritage
of Ukraine.