Гаптарство у Сіверських жіночих монастирях - Кара-Васильєва, Т. (Сiверянський літопис, 1996)
Літургійне шитво України — це гаптування золотими і срібними
нитками предметів релігійного культу — ікон, плащаниць, покровців,
різноманітного одягу священнослужителів.
Гаптарство в Україні зосереджувалося переважно в жіночих монастирях,
які набули розквіту в 17—18 ст. на території Гетьманщини. Їх
засновниками були заможні представники козацької старшини Адам
Кисіль, Данило Апостол, Іван Мазепа та ін.