Основи формування метрології циклічності розвитку національної економіки - Столяров, В.Ф.; Шинкарюк, О.В.; Воробей, С.І. (Вісник економічної науки України, 2024)
В статті сформульовані робочі гіпотези метрології циклічності розвитку економіки України на глобальному, національному, регіональному і місцевому рівнях та на рівні суб’єктів господарювання.
Розглянуті сутність і зміст стадій циклічного розвитку. Стисло узагальнені теоретичні аспекти метрології економічних і ділових циклів розвитку національного господарства. Розкрита логіка методології аналізу циклічності розвитку з використанням ідей і методів зарубіжних авторів.
На підставі міжнародного досвіду систематизовані індикатори і показники спостереження економічних і ділових циклів. З використанням окремих індикаторів (випереджаючих, співпадаючих і відстаючих) здійснені оцінки циклічності розвитку національної економіки України у різні роки (1996–2023 рр.). Намічені завдання подальших аналітичних досліджень у другій частині статті «Тенденції циклічності розвитку національного господарства України». The article formulates working hypotheses of the metrology of cyclical development of the economy of Ukraine at the global, national, regional, and local levels and the level of business entities.
The essence and content of the stages of cyclic development are considered. The theoretical aspects of the metrology of economic and business cycles of the development of the national economy are briefly summarized. The logic of the methodology for analyzing the cyclicality of development using the ideas and methods of foreign authors is revealed.
Based on international experience, indicators for monitoring economic and business cycles are systematized. With the use of separate indicators (leading, matching, and lagging), assessments of the cyclicality of the development of the national economy of Ukraine in different years (1996–2023) were made. The tasks of further analytical research are outlined in the second part of the article “Cyclical Trends in the Development of the National Economy of Ukraine”.