Потенціал створення просторових підприємницьких систем на раніше існуючих виробничих майданчиках - Солдак, М.О.; Ліщук, О.В. (Вісник економічної науки України, 2024)
В статті створення просторової підприємницької системи розглянуто на прикладі індустріального парку типу «браунфілд» (випадок відродження виробництва кальцинованої соди у м. Слов’янськ (Донецька область). Розкрито його потенціал для сталого розвитку території присутності виробництва, модернізації промисловості та організації нових виробничих точок сучасного прогресивного технологічного зростання. Обґрунтовано, що ключовими позиціями реалізації такого проєкту є: визначення виробництва кальцинованої соди як якірної галузі; наявність інституту підтримки технологій; забезпечення навчання та професійного зростання робочої сили; перспективи розвитку галузей наступного технологічного укладу; відповідність завданням євроінтеграційного курсу України. The article examines the creation of a spatial entrepreneurial system using the example of a brownfield industrial park (the case of the revival of soda ash production in the city of Sloviansk, Donetsk region). Its potential for the sustainable development of the production area, industrial modernization, and the establishment of new manufacturing points of modern progressive technological growth is revealed. It is substantiated that the key elements for the implementation of such a project are: the identification of soda ash production as a flagship industry; the presence of a technology support institute; the provision of training and professional growth for the workforce; the prospects for the development of next waves technological branches; and alignment with Ukraine’s European integration objectives.