Оцінка реальних інвестицій в економіку України - Гаврилова, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2024)
Через посилення повномасштабної агресії в Україні припинила роботу більше як третина промислових підприємств. За підсумками 2022 року загальна сума прямих збитків виробничо-промисловим підприємствам оцінюється у 13 млрд дол. США. Відбудова зруйнованих виробничих потужностей потребує значних обсягів інвестицій. З огляду на це важливим є аналіз та оцінка реальних інвестицій в економіку України, виявлення їх особливостей на сучасному етапі та визначення орієнтирів їх здійснення.
У статті розглянуто теоретичні підходи до визначення реальних інвестицій, розглянуто процес управління реальними інвестиціями в економіку України, визначені основні напрямки їх впровадження в умовах невизначеності спричинених відкритими військовими діями. Визначені основні етапи формування та реалізації політики управління реальними інвестиціями, проведено аналіз інвестицій у матеріальні активи в Україні, окреслено принципи стратегії реконструкції інфраструктури в Україні, яка базуватиметься на інноваційно-інвестиційних засадах та соціальній відповідальності, а також визначено напрямки активізації реального інвестування. Due to the intensification of full-scale aggression in Ukraine, more than a third of industrial enterprises stopped working. According to the results of 2022, the total amount of direct losses to industrial enterprises is estimated at 13 billion US dollars. The reconstruction of destroyed production facilities requires significant amounts of investment. In view of this, it is important to analyze and evaluate real investments in the economy of Ukraine, identify their features at the current stage, and determine the guidelines for their implementation.
The article examines theoretical approaches to the determination of real investments, considers the process of managing real investments in the economy of Ukraine, defines the main directions of their implementation in conditions of uncertainty caused by open military actions. The main stages of the formation and implementation of real investment management policy were determined, an analysis of investments in tangible assets in Ukraine was carried out, the principles of the infrastructure reconstruction strategy in Ukraine, which would be based on innovative investment principles and social responsibility, were outlined, and directions for the activation of real investment were determined.