Науково-методичні підходи до визначення поняття «поводження з відходами» - Луньов, Л.Є. (Вісник економічної науки України, 2024)
У сучасному світі питання ефективного та безпечного поводження з відходами набуває все більшої актуальності і потребує уваги наукових кіл, політиків та громадськості. Поводження з відходами включає широкий спектр діяльностей, таких як збір, транспортування, переробка, утилізація та знешкодження, а також моніторинг і регулювання процесів на кожному етапі. Розробка ефективних підходів до поводження з відходами є важливою не лише з екологічної точки зору, але й з соціальної, економічної та культурної перспектив.
Основною метою даної статті є проведення комплексного аналізу наукових підходів до визначення суті й змісту поняття «поводження з відходами». У статті здійснено ідентифікацію, порівняння та систематизацію різноманітних визначень і концепцій, які існують у цій галузі. Важливою частиною роботи є виявлення прогалин та суперечностей у сучасних теоретичних підходах, що дозволить сформулювати рекомендації для удосконалення термінологічної бази і поліпшення практичних заходів у цій сфері.
На основі аналізу вітчизняних та зарубіжних наукових джерел, визначено, що поводження з відходами є складним і багатогранним процесом, який охоплює кілька етапів від збору та транспортування до утилізації та рециклінгу. В статті розглянуто основні наукові підходи до визначення суті й змісту поняття «поводження з відходами»: економічний, екологічний, інженерний, технологічний, системний, соціальний, правовий, психологічний, культурний та політичний. Кожен з цих підходів вносить свій внесок у формування політик і стратегій управління відходами.
Комплексне розуміння поняття «поводження з відходами» включає різні аспекти, від економічних до культурних, і дозволяє створювати ефективні, стійкі та екологічно безпечні системи управління відходами. Інтеграція різних підходів сприяє розвитку гнучких, адаптивних та відповідальних стратегій, які враховують як місцеві умови, так і глобальні виклики.
Залучення технологічних інновацій, активне залучення громадськості через освітні програми та кампанії, а також чітке регулювання і контроль на законодавчому рівні забезпечують правову основу для сталого поводження з відходами. Врешті-решт, створення міцних політичних рамок і міжнародне співробітництво можуть значно прискорити прогрес у досягненні глобальних цілей сталого розвитку. In today’s world, the issue of effective and safe waste management is gaining more and more relevance and requires the attention of academic circles, politicians and the public. Waste management includes a wide range of activities such as collection, transportation, processing, disposal and disposal, as well as monitoring and regulating processes at each stage. Developing effective approaches to waste management is important not only from an environmental perspective, but also from a social, economic and cultural perspective.
The main goal of this article is to carry out a comprehensive analysis of scientific approaches to defining the essence and content of the concept of “waste management”. The article identifies, compares and systematizes various definitions and concepts that exist in this field. An important part of the work is the identification of gaps and contradictions in modern theoretical approaches, which will make it possible to formulate recommendations for improving the terminological base and improving practical measures in this area.
Based on the analysis of domestic and foreign scientific sources, it was determined that waste management is a complex and multifaceted process that includes several stages from collection and transportation to disposal and recycling. The article considers the main scientific approaches to defining the essence and content of the concept of “waste management”: economic, ecological, engineering, technological, systemic, social, legal, psychological, cultural and political. Each of these approaches contributes to the formation of waste management policies and strategies.
A comprehensive understanding of the concept of “waste management” includes various aspects, from economic to cultural, and allows creating efficient, sustainable and environmentally safe waste management systems. The integration of different approaches promotes the development of flexible, adaptive and responsible strategies that take into account both local conditions and global challenges.
The involvement of technological innovation, active public involvement through educational programs and campaigns, as well as clear regulation and control at the legislative level provide the legal basis for sustainable waste management. Ultimately, the establishment of a strong policy framework and international cooperation can significantly accelerate progress towards the global goals of sustainable development.