Досвід реалізації інвестиційних проектів на засадах партнерства влади, бізнесу та суспільства в Україні - Петрова, І.П. (Вісник економічної науки України, 2024)
Партнерство влади, бізнесу та суспільства на засадах публічно-приватного партнерства (ППП) в Україні є потужним інструментом для розвитку інфраструктури та підвищення якості державних послуг. Однак ефективність його реалізації стикається з рядом викликів. За останні 10-15 років кількість укладених договорів ППП зросла, але реальна реалізація проектів залишається на низькому рівні, особливо через недосконалість нормативно-правового забезпечення, недоліки в управлінні ризиками, відсутність чітких критеріїв оцінки ефективності та недостатню підтримку з боку держави.
Розглянуто приклади успішних проектів ППП в Україні, таких як розвиток рекреаційної зони Гідропарку в Києві, проект з виробництва теплової енергії в місті Остер та біопаливне опалення в місті Малин, які демонструють ефективність публічно-приватного партнерства у різних сферах, включаючи покращення інфраструктури, зменшення залежності від імпортованих енергоносіїв і підвищення якості державних послуг.
Здійснено аналіз причин невдач проектів публічно-приватного партнерства, зокрема у сферах транспорту, енергетики, охорони здоров’я та культурної спадщини. На основі аналізу цих проектів виявлено ключові проблеми: недостатня державна підтримка, недооцінка юридичних та економічних ризиків, низька прозорість і недосконалість інституціональних механізмів.
Обґрунтовано необхідність трансформації інституціонального забезпечення ППП, вдосконалення нормативно-правової бази, розвитку інфраструктури для партнерства влади, бізнесу і суспільства, а також управління ризиками, особливо в умовах повоєнного відновлення України. Public-private partnerships (PPP) in Ukraine serve as a powerful tool for infrastructure development and improving the quality of public services. However, the effectiveness of its implementation faces several challenges. Over the past 10-15 years, the number of PPP agreements has increased, but the actual execution of projects remains low, primarily due to deficiencies in the regulatory framework, poor risk management, lack of clear performance evaluation criteria, and insufficient state support.
The article examines successful examples of PPP projects in Ukraine, such as the development of the Hydropark recreational area in Kyiv, a thermal energy production project in the city of Oster, and biofuel heating in the city of Malyn. These projects demonstrate the effectiveness of public-private partnerships in various sectors, including infrastructure improvement, reducing dependence on imported energy resources, and enhancing the quality of public services.
An analysis of the reasons behind the failures of public-private partnership projects, particularly in the areas of transport, energy, healthcare, and cultural heritage, has been conducted. Based on this analysis, key problems have been identified: insufficient state support, underestimation of legal and economic risks, lack of transparency, and weaknesses in institutional mechanisms.
The article substantiates the need to transform the institutional framework of PPP, improve the regulatory base, develop infrastructure for partnerships between the government, business, and society, and enhance risk management, especially in the context of post-war recovery in Ukraine.