Впровадження інноваційних технологій маркетингового менеджменту в інтеграційну діяльність корпоративних підприємств - Гуцалюк, О.М.; Василенко, В.А.; Вірієнко, І.С. (Вісник економічної науки України, 2024)
У статті розглядаються питання розвитку і запровадження інноваційних розробок українськими підприємствами. Дається визначення категорій «інновації» та «інноваційний процес», вказуються категоріальні особливості економічних показників. Наводиться зміст міжфірмових коопераційних зв’язків між підприємствами стосовно трансферу інноваційних продуктів. Надаються визначення найбільш вагомих та перспективних інноваційних продуктів в практичній діяльності виробничих підприємств, до яких відносять в першу чергу, об’єкти інтелектуальної власності, а саме винаходи, патенти, ноу-хай, товарні знаки та промислові зразки. Особливо розповсюдженими поряд з матеріальними продуктами стають і науковотехнічні послуги. Роль останніх зростає разом із трансфером технологій, які практично прив’язані до послуг такого роду як інжиніринг, аутсорсинг, консалтинг та комплекс послуг до продажного та після продажного обслуговування інноваційних продуктів.
Маркетинговий менеджмент міжфірмових коопераційних зв’язків включає і цілу низку таких видів інтелектуальних відносин між фахівцями та виробниками як наукові конференції, виставки, ярмарки, форуми, особисті професійні контакти з метою передачі знань, досвіду та спільних розробок в різноманітних науково-дослідних та досадно-конструкторських роботах. Така тісна співпраця науковців та практиків дозволяє виробляти високотехнологічну продукцію різного рівня складності та використовувати особливий механізм трансферту технологій яким є заключення ліцензійних угод. Ліцензії дозволяю на взаємовигідних умовах використовувати досягнення науково-технічного прогресу і залучати в між фірмові коопераційні зв’язки велику кількість зацікавлених сторін як у сфері науки, так і у сферах пов’язаних із застосуванням науково-технічних розробок у виробництві. The article deals with issues of development and introduction of innovative developments by Ukrainian enterprises. The categories “innovation” and “innovation process” are defined, the categorical features of economic indicators are indicated. The content of interfirm cooperative relations between enterprises regarding the transfer of innovative products is given. Definitions of the most important and promising innovative products in the practical activity of manufacturing enterprises are provided, which primarily include intellectual property objects, namely inventions, patents, know-how, trademarks and industrial designs. Along with material products, scientific and technical services are becoming especially widespread. The role of the latter is growing together with the transfer of technologies, which are practically tied to services of this kind, such as engineering, outsourcing, consulting and a complex of services before and after the sale of innovative products.
Marketing management of inter-company cooperative relations includes a number of such types of intellectual relations between specialists and manufacturers as scientific conferences, exhibitions, fairs, forums, personal professional contacts for the purpose of transferring knowledge, experience and joint developments in various research and design projects robots Such close cooperation of scientists and practitioners allows to produce high-tech products of various levels of complexity and to use a special technology transfer mechanism, which is the conclusion of license agreements. Licenses allow, on mutually beneficial terms, to use the achievements of scientific and technical progress and to attract a large number of interested parties both in the field of science and in the fields related to the application of scientific and technical developments in production into inter-company cooperative relations.