Жіночий бунт - Шкварчук, В. (Сiверянський літопис, 1996)
19 серпня 1932 року в с. Рогізках Сновського (нині Щорського) p-ну почалася «массовая волынка». На зборах 2-і земельної громади на Іванівському кутку, де йшлося про план хлібозаготівлі (чи хлібоздачі, бо хтось заготовляє, а хтось здавати мусить), жінки настільки обурилися, що вийшли із будь-якої покори. Хай у читача не складеться враження, що жіночий бунт у Рогізках виняток. По всій Чернігівщині бемкали в ті роки на сполох церковні дзвони, люди ганялися за райуповноваженими, вимагали віддати одібране майно, повернути до села висланих, вигнаних і заарештованих.