Приєднання північних повітів Чернігівщини до УНР - Бойко, В. (Сiверянський літопис, 1996)
Можно зробити три головні висновки:
по-перше, в північних повітах існував досить потужний рух за приєднання їх до України;
по-друге, це приєднання відбулось настільки законно, наскільки взагалі про це можна вести мову під час революції;
по-третє, поведінка органів місцевого самоврядування свідчить про те, що за певних умов навіть байдужі до української справи люди діяли в унісон з українським рухом. Головне, щоб це відповідало їхнім інтересам.