Дослідник народної архітектури Петро Юрченко - Лебедєв, Г. (Народна творчість та етнографія, 1996)
Своєрідне за стилем, яскраво-барвисте українське народне мистецтво з давніх часів привертало увагу професіональних архітекторів, художників та мистецтвознавців. Воно сприяло їхньому творчому натхненню, його здобутки вони переосмислено втілювали в своїй творчості, досліджуючи і попу-ляризуючи. Саме це притаманне архітектурно-творчій та науково-дослідницькій діяльності Петра Григоровича Юрченка.