Жаринки пам’яті - Карбовська, Н. (Сiверянський літопис, 1996)
«Чому в серцях людських з роками більшає тепла? То жаринки пам’яті розгоряються яскравіше. Від них стає світліше, затишніше. І тому нам, ровесникам і побратимам полеглих, сьогодні хочеться особливо пильно заглянути в героїчне минуле, серцем торкнутися подвигу». — Цими словами ніжинський письменник Микола Шуст закінчив свою художньо-документальну повість «Пітьмі непідвладні». Це — друге допрацьоване і доповнене видання цієї повісті. Твір разом з кіноповістю «Воскресіння істини», есе «Червоними і чорними нитками» та оповіданнями увійшов до книги «У Ніжині, над Остром», яка надрукована в Чернігові 1995 р.