Чернігів. Павло Полуботок (підготовка до друку та передмова О. Коваленка) - Грушевський, М. (Сiверянський літопис, 1997)
Нарис «Павло Полуботок» присвячено одному з провідних українських політиків доби Гетьманщини, який походив з Чернігова і довгий час обіймав тут полковницький уряд. Він наважився на уперту й ризиковану протидію імперській політиці Петра І, котрий прагнув дощенту зліквідувати автономний устрій козацької держави. Це коштувало Павлові Полуботку життя, але забезпечило почесне місце у пантеоні історичних діячів України.