До вивчення немарксистських теорій кооперативного руху в Україні - Студьонова, Л. (Сiверянський літопис, 1997)
У наш час, коли в Україні відбувається процес формування ринкової економіки, посилюється роль кооперативних структур в системі державних економічних відносин.
Ось чому вивчення цієї проблеми є одним з пріоритетних напрямків української історичної науки. Перший крок у цій справі зробив кандидат історичних наук, доцент ЧДПІ ім. Т. Г. Шевченка В. М. Половець. Його монографія «КООПЕРАТИВНИЙ РУХ В ЛІВОБЕРЕЖНІЙ УКРАЇНІ (1861—1917 pp.)», видана в Чернігові 1996 p., являє значний інтерес не лише для дослідників цього питання в Україні, а й для тих, хто вивчає минувшину Чернігівщини.