Віра — сила, яку не здолати нікому - Прожига, Є. (Сiверянський літопис, 1997)
Рік 1996 став 750-ю річницею з дня смерті Михайла Чернігівського. Історія його життя відображена в літописах, сказаннях, житіях. Але цілісне уявлення цієї події, опираючись на існуючу джерельну базу, вперше дає Сергій Павленко у книзі «КНЯЗЬ МИХАЙЛО ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ТА ЙОГО ВИКЛИК ОРДІ». (Чернігів, 1996). Часова віддаленість від цієї неординарної події дозволяє по-різному освітлювати наміри князя Чернігівського. Сергій Павленко у своїй книзі-дослідженні претендує на повну реконструкцію картини діянь Михайла Всеволодовича.