Історія міських гербів Чернігівщини - Желіба, І.; Желіба, О. (Сiверянський літопис, 1997)
Міські герби існують на Чернігівщині із XVI століття. Протягом наступних віків виникають символи, які можна зачислити до кращих клейнодів європейської геральдики. Те ж можна сказати і про протогербові знаки містечок Чернігівщини. Вони, звичайно, дещо молодші, мали менший час побутування, але мають настільки обширний змістовний, художній вираз, що їх не можна недооцінювати. Зберегти ці пам’ятки минулого (а тепер, після тривалої перерви, ми, нарешті, маємо змогу без обмежень відновлювати історичні герби у їхньому справжньому, несфальсифікованоіму вигляді) — наш обов’язок.