Переписна книга Чернігова 1666 р. (Підготовка до друку та примітки О. Коваленка, С. Мельника і В. Сапона) (Сiверянський літопис, 1997)
За одностайним твердженням фахівців, Переписні книги 1666 р. являють собою одне з найцікавіших і найдостовірніших джерел з соціально-економічної історії Гетьманщини. Відомості, що їх містить Чернігівська переписна книга, дозволяють скласти досить чітке уявлення про чисельність і заняття мешканців Чернігова, які належали до міщанського стану, рівень його економічного розвитку.
Переписна книга Чернігова 1666 р. повністю публікується уперше.