З історії Ніжинської «Просвіти» (1907—1920 р. р.) - Давиденко, Ю. (Сiверянський літопис, 1997)
Роль «Просвіти» в українській історії значна: протягом довгого часу вона була певною мірою школою національної державності в чужій російській державі. «Просвіта» несла в широкі народні маси світло культури, науки, згуртовувала навколо себе передову українську інтелігенцію, пропагувала й плекала рідне слово, українську книжку.