Описи Чернігова 60-х років XVIII ст. - Коваленко, О. (Сiверянський літопис, 1997)
Скасування восени 1764 р. інституту гетьманської влади започаткувало глибокі соціально-політичні перетворення, що їх послідовно
здійснював уряд Катерини II з метою остаточної ліквідації Української
козацької держави. Водночас було утворено Малоросійську колегію на
чолі з графом П. Рум’янцевим, який зосередив у своїх руках усю повноту влади на терені «обезголовленої» Гетьманщини.
Одним з перших заходів нового володаря краю стало проведення
так званого Генерального (або Рум’янцевського) опису Лівобережної
України 1765—1769 pp., що переслідував подвійну мету: забезпечити
Малоросійську колегію необхідними статистичними відомостями і вдосконалити оподаткування місцевої людності. У ході опису було зібрано
величезний документальний матеріал, який відклався в архіві колегії.
Починаючи з сердини XIX ст., вітчизняні історики розпочали його студіювання, причому «пальма першості» у цьому відношенні по праву належала О. Лазаревському. Відтоді минуло майже півтора століття, однак інформаційні можливості цього унікального описово-статистичного
джерела далеко не вичерпані, а в науковий обіг запроваджено лише незначну частину матеріалів Генерального опису Лівобережної України.