Фольклорно-етнографічний збірник Пантелеймона Куліша "Записки про Південну Русь" в оцінці Тараса Шевченка - Єфремов, С. (Народна творчість та етнографія, 1997)
Відомо з Шевченкового журналу, з яким захопленням стрів був поет Кулішеві "Записки о Южной Руси". Багато йому ця книга нагадала з минулого, з українських вражень, і про неї поет з ентузіазмом, з захопленням пише до всіх своїх приятелів. "... Такої доброї книги на нашому язику ще не було надруковано. Тут живо вилитий і кобзар, і гетьман, і гайдамака, і вся старожитна наша Україна як на долоні показана. Куліш тут свого нічого не додав, а тільки записав те, що чув од самих кобзарів, а тим самим і книга його вийшла добра, щира і розумна..."