«Націоналістичні і наклепницькі збочення» (публікація В. Сергійчука) (Сiверянський літопис, 1997)
Друкуємо красномовне свідчення епохи тоталітаризму —
доповідну записку першого секретаря Чернігівського обкому КПУ
Борисенка. Безневинні з сьогоднішнього погляду критичні висловлювання
літераторів, їх твори стали надзвичайною подією в масштабах
області. Вірнопіддані слуги компартійної ідеології забили на сполох,
мовби вчуваючи у порушенні питання про українську мову загрозу своєму
існуванню. Цікаво, що І. Драч сьогодні є членом Руху, а Б. Олійник
— членом КПУ, тієї КПУ, яка у 1968 році проявляла занепокоєність
його творчістю... Документ, розшуканий в колишньому республіканському
архіві ЦК КПУ, надав редакції доктор історичних наук Володимир
Сергійчук.