Вивезений архів Мазепи - Сергійчук, В. (Сiверянський літопис, 1997)
За свідченням англійського посла Чарлза Вітворта, в Батурині «зарізано
жорстоко 6000 чоловік без огляду на вік і стать». Що не знищив
вогонь — так це архів гетьманської канцелярії, який Меншиков вивіз
до Москви, де він і був залишений на зберігання. Серед документів —
переписка з багатьма російськими вельможами, були тут листи, писані
латинською, польською, німецькою, грецькою, білоруською і татарською
мовами. Але, звичайно, особливий інтерес представляють папери самого
гетьмана Мазепи. І вони, і листи до нього — це надзвичайно цінне
джерело до історії України початку XVIII століття.