Духівниці як культурно-історичні пам'ятки XVII —XVIII ст. - Барловська, A. (Сiверянський літопис, 1998)
Духівниці являють собою унікальне джерело, що містить інформацію
з історії побуту, господарських відносин, соціальних розмежувань,
самобутньої культури вищої верстви Гетьманщини, її смаків,
інтересів. Духівниці дозволяють саме «їхніми» очима поглянути на світ,
тому вони є криницею для вивчення психології, світогляду представників
Середньовіччя і раннього Нового часу.