Невідоме джерело із історії філософської думки України першої половини XVIII ст. - Трунов, О.; Шевченко, В. (Сiверянський літопис, 1998)
Дана стаття є першою аналітико-описовою розвідкою змісту «Курсу всієї філософії» 1740—1747 pp. Детальне його дослідження попереду, але на цій підставі вже тепер можна судити про деякі шляхи поширення філософського вишколу з Києва по Україні, про зв'язки українських культурно-освітніх центрів XVIII ст. із своєю «праматір'ю», тобто з Києво-Могилянською академією, та з культурою Європи.