З нових документів про національно-визвольну війну українського народу 1648-1658 на Сіверщині - Мицик, Ю. (Сiверянський літопис, 1998)
У 1998 р. виповнюється 350 років від початку Національно-визвольної війни (далі — НВВ) українського народу проти колоніального гніту Речі Посполитої 1648—1658 pp., війни, яка привела до відродження незалежної Української держави. Вперше ювілей цієї події урочисто відзначається в незалежній Україні. У підросійській Україні у кращому випадку відзначалися ювілеї Переяславської ради 1654 p., як-от у 1954 і 1979 pp., причому НВВ зображувалася у фальшивому світлі як війна не за власну самостійну державу українців, а як війна за їх приєднання до іншого народу, чого у світовій історії взагалі не бувало. У цих документах наводяться важливі факти про хід НВВ на Сіверщині (Чернігів, Новгород-Сіверський, Стародуб, Речиця), на білорусько- литовському пограниччі, насамперед у Гомелі.