Українська релігійна лірика - Астаф'єв, О. (Сiверянський літопис, 1998)
Відомо, що наш народ за своєю природою є побожним і глибоко релігійним. С. Ярмусь довів, що християнським месіанізмом просякнуте
«Слово о полку Ігоревім». Християнські принципи життя були пріоритетними
за Козацької доби, а Києво-Могилянська Академія дала таких
велетів духу, як Димитрій Туптало (1651 —1709) та Паїсій Величковський (1722—1792). Релігійно-християнські мотиви належать до характерних
ознак давньоукраїнської поезії, християнська ідеологія стає підгрунтям
статуту Кирило-Мефодіївського Братства — «Книги битія українського
народу». Визначними майстрами релігійної лірики зарекомендували
себе Григорій Сковорода, Петро Гулак-Артемовський, Тарас
Шевченко, Маркіян Шашкевич, Пантелеймон Куліш, Олександр Кониський, Іван Франко, Леся Українка, Григорій Чупринка, Олександр
Олесь, Петро Карманський.